Drugi Dani javnih politika

„’Dani’ su nastali sa ciljem da se bolje upoznamo sa oblašću javnih politika. Mi iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika nadamo se da će ovaj seminar postati tradicionalni događaj na Fakultetu“, reči su kojima je ma Tamara Vukov, predsednica GAJP-a, otvorila drugi seminar „Dani javnih politika“ na Fakultetu političkih nauka.

Drugi Dani javnih politika organizovani su 7. i 8. novembra 2014. godine na Fakultetu politickih nauka. Projekat je i ove godine organizovan pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer, u saradnji sa Centrom za javnu upravu, lokalnu samoupravu i javne politike Faklteta politickih nauka.

Na početku prvog dana seminara, učesnici i predavači, Danilo Drndarski (predstavnik privatnog sektora) i Goran Mitić (dikretor Centra za zelenu ekonomiju Zelenih Srbije) diskutovati su o zelenoj ekonomiji i mogućnostima njene primene u slučaju Srbije, uz zaključak da zelena ekonomija predstavlja šansu koju treba iskoristiti.

Usledio je tema Otvorenog metoda koordinacije koji u svom radu koristi Evropska komisija, kao i razgovor obrazovnim politikama, učenju na daljinu i Digitalnoj agendi, kao i nalazima istraživanja koje se bavilo efektima primene Bolonjske reforme obrazovanja u slučaju Srbije, sprovedenog od strane Centra za obrazovne politike.

Na kraju prvog radnog dana, Rastko Petakovic, iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić, održao je predavanje o antimonopolskoj regulativi i konkurenciji.

Drugi dan počeo je predavanjem Lava Kozakijevića, koji je ispred Grupe za analizu i kreiranje javnih politika održao predavanje o bihevioralnom pristupu javnim politikama. Učesnici seminara mogli su da saznaju više o konceptu mekog paternalizma, kao i potencijalnim primerima primene istog u slučaju Srbije.

Đorđe Trikoš, programski direktor Libertarijanskog kluba, održao je potom predavanje pod nazivom “Politika via negativa”, govorivši o efektu “crnog labuda” i Nasimu Nikolasu Talebu, pokušavajući učesnicima da pokaže kako je znanje donosioca odluka prilikom donošenja odluka i javnih politika ograničeno i diskutabilno, s obzirom da mnogo toga ostaje izvan domašaja prognoze, usled nepredvidljive igre faktora koje nije moguće sagledati.

Slađana Sredojević (Udruženje banaka Srbije) govorila je o konceptu javno-privatnih partnerstava, primerima uspešnih javno-privatnih partnerstava, kao i benefitima koje određena država može da očekuje ukoliko na valjan način uključi privatni sektor u ostvarivanje javnih ciljeva.

Drugi dan, a time i drugi Dani javnih politika završeni su panel diskusijom o politici javnog gradskog prevoza Grada Beograda, na kojoj su učestvovali Zoran Alimpić (Demokratska stranka), Slobodan Georgijev (BIRN) i Tadej Kurepa (Anarho-sindikalisticka inicijativa). Učesnici i panelisti razgovarali su o Bus Plus sistemu, njegovoj opravdanosti, funkcionalnosti i primeni, o tome da li javni prevoz treba da bude besplatan ili ne, kao i ceni koju građani plaćaju da bi gradski prevoz bio javno dobro.